İçerik İndexi
Stoksuz E-Ticaret Nedir?
Stoksuz e-ticaret; internet aracılığıyla satışı sağlanan ürünlerin satıcı firmanın deposunda bulunmadan, doğrudan bir şekilde tedarikçi aracılığıyla direkt müşteriye ulaştırılmasını sağlayan bir iş ve ürün satış modelidir. Stoksuz e-ticaret yöntemi ile çalışan firmalar, hiçbir şekilde satışını sağladıkları ürün için tedarik sağlamaz ve bundan dolayı bu ürünleri depolanmasını gerektiren herhangi bir fiziksel faaliyette bulunmaz. Son müşteri ve tedarikçi firma arasında bir aracı olarak görülür. Buradan hareket ederek stok bulundurmadan e-ticaret bir tür aracılık işlemi olarak yürütülüyor.
Stoksuz e-ticaret yönteminin global çapta popülerlik sağlaması ile bazı satış sitelerinin isminin duyulmaya başlanmasıyla birlikte gelişen süreçler olduğu biliniyor. E-ticaret ile ilgili olan ve internet üzerinden alıveriş yapan birçok kişinin aşina olduğu bu satış siteleri, genel olarak tüm dünya ülkelerinden uygun fiyatlar üzerinden ürün satışı sağlanan bir platformlardır.
Bu yöntemde gözden kaçan bir durum ise, bu platformlar aracılığıyla gerçekleşen alışverişlerin muhatabının doğrudan satış platformları değil, stoksuz e-ticaret işlemi sağlayan kişi ya da firmaların olmasıdır. Yani bu satış platformlarındaki satıcı firmalar, sattıkları ürünleri ne kendileri üretir ne de stok olarak bünyelerinde bulundurur. Sipariş alıkları ürünlerin belirli koşullar dahilinde anlaşma sağladıkları tedarikçi firmalar tarafından müşteriye doğrudan iletilmesi sağlanır. Stoksuz e-ticaret yönteminin yaygınlaşmasıyla birlikte başta Amazon olmak üzere birçok dünyaca popüler e-ticaret platformu, satıcı firmaların stoksuz e-ticaret işlemlerini yapmasına imkan sağlıyor.
Bu durumda stoksuz e-ticaret ile dijital Pazar yerlerinin birbirleri ile karıştırılmaları oldukça olası bir durum. Bu iki satış yöntemi arasındaki en temel fark, satılan ürünün hangi firma tarafından üretildiği ya da tedarik edilmesidir. Stoksuz e-ticaret yönteminde, satıcı durumdaki firma, tedarikçinin veri tabanında bulunan ürünü satış yerinde listeler ve müşteri ile buluşmasına aracı olur. Satılan ürün ve lojistik aşamalar üzerinde herhangi bir kontrolü bulunmuyor. Dijital Pazar alanı uygulamalarında ise firmalar, üretmiş oldukları ya da tedarik kısmını sağladığı ürünleri kendi stoklarında bulundurduğu için ürünlerin satışını da gerçekleştirir.
Stoksuz e-ticaret gerçekleştirmek için Amazon ya da AliExpress gibi platformları kullanmanıza ihtiyaç yoktur. Kendi oluşturduğunuz e-ticaret sitesi ile de bu yöntem doğrultusunda stoksuz e-ticaret sağlayabilirsiniz. En uygunu ise bu iki mecranın birlikte kullanılmasını sağlayan bir karma modeldir. Bu durumda BeTicaret ile iletişimde bulunarak sunmuş olduğumuz alt yapı hizmetleri ve e-ticaret paketleri ile ilgili detaylı bilgileri edinebilirsiniz.
Stoksuz E-Ticaret Nasıl Yapılır?
Stoksuz e-ticaret; satıcı, tedarikçi ve müşteri olmak üzere üç ana unsur üzerinden gerçekleştirilir. Bu model ancak bu üçlü unsurun tamamının varlığı sağlandığında yürütülebilir. Süreç temel olarak dört aşamadan oluşuyor.
- Hedef Kitlesi Belirleyin
Stoksuz olarak satış gerçekleştirirken yatay e-ticaret yerine dikey e-ticarete yönelmeniz tavsiye edilir. Niş bir pazar alanına yönelmeniz durumunda firmanızı iyi yönetilmekle birlikte daha net bir hedef kitlesi oluşturarak, düşük rekabetli bir pazar alanında iyi kazançlar elde edebilirsiniz.
- Satışını Sağlayacağınız Ürünleri Belirleyin
Stoksuz e-ticaret gerçekleştirirken hangi kategoride ürün satışı gerçekleştireceğinize karar vermek için iyi bir pazar araştırması yapmanız faydalı olacaktır.
- Bir Tedarikçi Firma İle Anlaşma Sağlayın
Satışını sağlamak istediğiniz ürünleri imal eden ya da stoklarında bulunduran bir tedarikçi firma ile anlaşmanız gerekir. Tedarikçi firma hem teknik altyapı hem de iş yürütme modeli ile stoksuz e-ticaretin gerekliliğini sağlaması gerekmektedir.
- Stoksuz E-Ticaret Yapabileceğiniz Bir Altyapı Seçin
Tedarikçi firmayla anlaşmanızla birlikte satacağınız ürünleri bir pazar yerinde sergilemeniz gerekir. Gereken entegrasyon adımları ile tedarikçi firmanın sağladığı ürün görselleri ve bilgileri gibi bilgileri doğrudan bu platformlara aktarabilirsiniz.